HTC Superfloor™ Bronze på Solna United, Solna

Business och gemenskap är ledorden för Solna United. Detta visar sig redan vid entrén med de öppna ytorna och gradängerna av betong. Utformat för att skapa möten mellan människor och stimulera kreativitet och innovation. Här har vi haft hela entreprenaden och tagit ansvaret från ax till limpa. Från gjutning till slutfinish. Ett HTC Superfloor™ Bronze i sin rätta kontext och ett projekt vi tillbaka på som ett av våra flaggskeppsprojekt.

Snabba fakta

Golvlösning: HTC Superfloor™ Bronze 

Kund: Skanska Sverige 

Byggstart: Mars 2019

Färdigställt: April 2019

Storlek: 150 kvadratmeter

Kuriosa: Betonggolv går att anpassa i finish och utseende. I konceptet HTC Superfloor Bronze syns exempelvis ingen ballast. 

’’Huset är ritat för att stötta gemenskap, teambuilding och gruppdynamik’’ 

Citatet ovan kommer ifrån Fredrik Eng som är en av de ansvariga arkitekterna från Tengbom arkitekter. Det var utifrån denna vision som fastigheten döptes till Solna United. Även om man rent konceptuellt inte gjort några särskilt spektakulära arkitekturella val, enligt Eng, så har man ändå lyckats med att skapa en del smarta sätt för att nå målen med gemenskap, teambuilding och gruppdynamik. Nära kopplat till de arbeten som vi på Heimdall varit involverade i, så har man med tack vare det fina golvet och de iögonfallande gradängerna i entrélokalen sittplatser direkt när man kommer in i byggnaden. Det bjuder in till samtal och samarbeten och i förlängningen nya idéer och mer innovation.

På Heimdall fick vi ansvaret för entrélokalens betonggolv med tillhörande gradänger. Utöver det, slipning och polering i trapphusen samt framställning av kontrastmarkeringar. Här har vi varit delaktiga från början i en ren rådgivningsroll, till gjutning och slutfinish.

Projektkrav 

I entrélokalen ville beställaren skapa en öppen yta där människor kan träffas under förutsättningar som är aktiva, där man kan mötas, dricka kaffe och arbeta under dynamiska former. Dessa krav bjuder in till golvlösningar som är holistiska, fogfria, öppna och estetiskt tilltalande. Viktigt är också att golvet är motståndskraftigt i rent mekanisk bemärkelse, då en stor mängd människor går här varje dag. Sittplatser skulle skapas, inte genom traditionella uppsättningar av stolar och bord utan vid de gradänger man gjutit av betong.

Fördelar med HTC Superfloor™ Bronze 

Betonggolv HTC Superfloor™ Bronze valdes som golvlösning i entrélokalen eftersom konceptet klarar de krav på mekanisk beständighet och estetik som ställdes redan i tidiga arbetet med arkitekturen av byggnaden. 

  • Estetiskt tilltalande: Golvet har en industriell, flammig, snygg och trendig golvyta. 
  • Låg livscykelkostnad: Minimalt med underhåll och mycket lång livslängd gör att kostnaden i hela livscykeln blir låg. 
  • Mekaniskt slitstarkt: Klarar fotsteg, pallyftare och tyngre fordon. 
  • Miljövänligt: Inget ytskikt läggs på betongen vilket minskar miljöpåverkan. 
  • Lättstädat: Med en fogfri och slät yta blir golvet enkelt att städa vilket sänker underhållskostnader. 

Viktigt att tänka på 

HTC Superfloor™ Bronze innehåller enbart polersteg och golvets ballast, det vill säga grus och finmaterial, exponeras inte. Viktigt att tänka på i detta fall är att gjutningen måste vara mycket välgjord och slät. Därför rekommenderar både vi på Heimdall och HTC Floorsystems att följande förarbete sker. 

  • Skura ytan för att minska porbildning. 
  • Glätta kraftigt för att erhålla en slät och hård yta. 
  • Normalt vattenhärdas betongen, alternativt läggas under plastfolie 5-7 dagar innan slipningen äger rum. 
  • Ytan får inte vara vattenmättad före impregneringen, annars riskerar det att svårigheter uppstår för vattenglaset att tränga in i betongen. 

Fler Projekt