Microcement

På Heimdall ser vi Microcement som ett mycket starkt komplement till polerad betong. Detta är i huvudsak i två olika fall: 1) Slipade och polerade betonggolv kan få synliga stenar. Vissa gillar det, men ibland är det oönskat (läs mer här). Microcement motsvarar utseendet av en polerad betonghud. 2) Polerade betonggolv rekommenderas inte i våtutrymmen eftersom det inte är ett tätskikt i sig. Microcement är i sig inte vattentätt men läggs på ett tätskikt som gör golvet anpassat för våtrum.

microcement

Microcement är ett komplement till slipad betong 

Microcement är en produkt som bygger på en blandning av cement, hartser, tillsatser och mineralpigment. Materialet vi använder tillverkas i Spanien och av en av världens ledande producenter av microcement, Topciment. Golvet kommer i tre olika typer:

  1. Rigstula Design™ Microbase: Primärt används för övriga produkter men kan även användas som slitskikt utan någon ytterligare produkt, vilket ger ett något rustikt utseeden. 
  2. Rigstula Design™ Microdeck: Microdeck läggs ovanpå Microbase och lämpar sig för golv där många människor är i rörelse. Det lämpar sig således för hemmet, kontoret eller butiken. 
  3. Rigstula Design™ Microfino: Denna beläggning används endast på väggar. Gjord på mycket finkornig cement ger det en fin och slät yta. Här kan man dessutom välja om man vill få ett jämnt eller livligt.  
Snabb-fakta-microcement

Snabba fakta

Material: Microcement är en kompositbeläggning baserad på cement, vattenbaserade hartser, tillsatser och mineralpigment.

Tidsåtgång: Beroende på projektets beskaffenhet och valet av cement. Men vanligen mellan 3-5 dagar.

Appliceringsmöjligheter: Golv, väggar, uteplatser, bänkar, bord.

Underlag: Cement, betong, murbruk, flytspackel, marmor, kakel, klinker, gips, laminat, trä (ej direkt på massivt trä), på väggar och golv, både inomhus och utomhus.

Microcement-heimdall-gävle

Egenskaper och fördelar 

  • Ett livfullt och modern utseende. 
  • Fogfritt och lättstädat 
  • Går att göras halkskyddad med viss struktur. 
  • Brett utbud av färger och texturer (se bilderna nedan).
  • Mekaniskt slitstarkt. Microdeck i synnerhet är slagtåligt 
  • Går att lägga på cement, betong, spackel, klinker, trä marmor etc. 
  • Läggs i 2-3mm vilket gör att det inte påverkar byggnadens konstruktion. 
  • Låga renoveringskostnader. Eftersom golvet kan läggas på många andra ytskikt och enbart läggs i maximalt 3mm behöver man inte riva ut befintliga golvbeläggningar. 

 

Badrum och golvvärme

Rigstula Design™ Microcement är perfekt för badrum. Det är i sig inte vattentätt, men i Sverige är det inte heller ytskiktet som ska godkännas för badrum utan tätskiktet. Ligger Rigstula Design™ Microcement på ett annat tätskikt, som folie eller plastmattor, är det fullt möjligt att använda i våtrum. 

Att applicera Rigstula Design™ Microcement på golv med golvvärme är inga problem. Dock så måste värmegolvet stängas av i minst 48 timmar då golvtemperaturen vid applicering får vara maximalt 18 grader. Efter applicering måste man vänta ytterliggare 48 timmar innan värmen slås på. Detta bör ske gradvis med cirka 5 grader per dag.

 

Städning och underhåll

För vardaglig rengöring använd ph-neutralt medel, aldrig hårda tvättmedel eller avkalkare. Låt aldrig rengöringsmedlet sitta för länge på mikrocementen. Exempelvis produkter som ammoniak, klor, blekmedel, tvättmedel riskerar att skada Microcementens skyddsskikt.

Vi rekommenderar ett regelbundet underhåll av Rigstula Design™ Microcement med ett akrylvax som lämnar ett skyddande skikt och ny lyster. Denna typ av underhåll görs enklas med vanlig golvmopp och akrylvaxet bör appliceras 1-2 gånger per år.

 

Kulörkarta över Microcement

Observera att för att få färg i cementen blandar man i pigment. Det innebär att ingen yta kommer att se helt exakt ut som på bilderna nedan. Bilderna bör således ses som riktmärken och inte som exakt referens. 

Pizarra
Acero
Niquel
Blanco Roto