ARKITEKTUR I FOKUS: PLATSGJUTEN TERRAZZO 

Platsgjutna terrazzogolv är en alternativ typ av betonggolv som ger större möjlighet till anpassningar och kreativa lösningar än traditionella slipade och polerade betonggolv. Vi rekommenderar det varmast i offentliga och kommersiella lokaler där byggnadens identitet eller företagets varumärke ska framhävas. 

Snabba fakta om terrazzo

Material: Vi jobbar traditionellt med vanlig konstruktionsbetong. Vi impregnerar även ytan med en sealer som skyddar betongen över tid. 

Referensobjekt: Spana in vårt objekt på Svenskt Kosttillskotts egna gymlokal här! 

Tidsåtgång: Beroende på hårdhet på ytan samt rumsindelning, cirka 25-30 kvm om dagen. 

Kuriosa:  Totalt slipas cirka 130 000 kvadratmeter betonggolv enligt HTC Superfloor™- konceptet årligen. 

Fantasin sätter gränserna 

Terrazzo, eller cementmosaik, är en form av konstbetong som framställs av marmor, hårdbergarter eller cement. Det är en typ av betong som till skillnad från traditionell konstruktionsbetong ger utrymme till kreativa, arkitekturella och varumärkesanpassade inomhusmiljöer. Jobbar du åt ett butikskedja med en grafisk profil i grönt? Här ges då möjligheten att anpassa valet av färg på cementen och innehållet i ballasten för att matcha varumärkesprofilen eller lokalens utformning i arkitekturell mening. Genom att använda mässinglister i golvet kan stora ytor delas in i sektioner som har särskilda syften eller mönster 

När terrazzogolvet har gjutits kan det med fördel vattenslipas och erhålla en snygg färdig yta och finish. Efter slipningen är fillermaterialet exponerat. Även här finns bred variation och i ett terrazzogolv kan alltifrån granit, flinta, marmor, transparent eller infärgat kristallglas eller pärlemor hittas. I bilderna på denna sida finner du bara en bråkdelar av vad som går att göra. 

Huvudsakliga fördelar

  • Lång garantitid: Vid rätt underhåll kan golvet hålla i 25 år. Vid kontakt med oss får du skötsel- och underhållsinstruktioner som hjälper dig i dagliga verksamheten. 
  • Estetiskt tilltalande: Som du vet efter att ha läst denna text är det fantasin som sätter gränserna. Här får du ett golv som ger ett stilfullt och spännande intryck och ger en attraktiv arbetsplats. 
  • Lättstädat: Ytan blir fogfri (om man inte använder mässinglister såklart) och därför lätt att städa och underhålla. Enklast går det att städa med skurmaskin och traditionerll sten- eller betongsåpa. 

Så jobbar Heimdall mot arkitektledet

Heimdall Industrigolv är utförandeentreprenör i en unik sits. Vi jobbar i en nischad bransch vilket naturligen innebär att våra kunder ofta har låg eller mycket låg kunskap om våra produkter. Det är givetvis inget att skämmas för, det är tveklöst sällanköpsvaror och man bör vara påläst. Vi rekommenderar därför att man redan i planeringsstadiet kontaktar oss för konkurrensneutral rådgivning. Eftersom man inte kan gå på ett terrazzogolv under läggningstiden så kan det vara särskilt viktigt att man planerar in jobbet tidigt i byggprocessen för att säkerställa att man håller tidsplanen och kvalitet i utförandet.

Fler nyheter